Att köpa valp av mig

Det är ett stort ansvar att köpa valp. Ett ansvar du har i många år framöver. Det är väldigt viktigt att hela familjen är överens och att alla vet vad som fordras och vilket jobb det innebär att ha en fyrbent familjemedlem. Ta reda på så mycket som möjligt före valpköpet genom att läsa relevant litteratur och kanske passa en hund ni känner.

Tollaren är, som du säkert vet, en aktiv och livlig ras som behöver mycket stimulans, både mentalt och fysiskt, varje dag. Den är framför allt en duktig apportör och utmärkt spårhund men också en härlig allround hund. Den är alltid pigg på nya äventyr och utmaningar, vilket ställer krav på dig som ägare. Om du kan ge din hund den mentala stimulans och kärlek den behöver, kommer ni garanterat få ett härligt och rikt liv tillsammans. Men det är också viktigt att känna till de sjukdomar som en del tollare kan drabbas av. Det finns tester att göra på föräldrarna för vissa sjukdomar och därmed undvika att valparna får dessa, men för den så kallade Tollarsjukan finns det tyvärr inte något test.
Klicka här för att läsa om Avel & Hälsa hos tollarna, samt här för att få mer information om Tollarsjukan.

Min målsättning är att föda upp sunda och friska tollare med rastypiskt utseende. Jag följer självklart tollarklubbens rekommendationer. Båda föräldrarna ska vara fria avseende armbågar och kombinationen ska ha ett HD-index över 100. De ska vara ögonlysta inom ett år från parningen, samt om möjligt ha arbets- och utställningsmeriter. De ska ha bra balans mellan samarbetsvilja och självständighet, full fart när det behövs men kunna koppla av när det krävs. De ska älska att träna men framför allt vara duktiga apportörer. De ska ha varit spontanapportörer på vilt från valpåldern och vilja samarbeta med sin förare. Hundarna ska också vara mentalbeskrivna.

Vid val av hane lägger jag stor vikt vid hans mentala egenskaper, han ska vara trygg och miljöstark och socialt trevlig mot både människor och andra hundar. Han ska helst inte ha lätt till ljud, pip eller gnäll, varken vid arbete eller passivitet.

Mina valpar föds upp inne hos mig och blir därför snabbt vana vid alla tänkbara ljud som förekommer i ett hem. Jag låter dem vistas mycket utomhus i vår stora trädgård när vädret tillåter. De börjar miljötränas utanför hemmet vid c.a 6 veckor. Då tar jag med dem på kortare promenader och kanske någon bilresa ner till vattnet eller ut i skogen.
Miljöträning är oerhört viktig och måste fortsätta när du fått hem valpen. Redan några dagar efter hemkomst kan valpen försiktigt få träffa olika människor, andra djur, barnvagnar, cyklar, bilar och vistas i olika miljöer. Det den får lära sig som valp kommer den att ta som självklart och det blir inte konstigt för den när den sen växer upp.

När jag utser valpköpare kommer jag i första hand att välja bland er som har den rätta inställningen till ert hundägande, är ambitiösa, kärleksfulla och med ett stort intresse av att utvecklas tillsammans med er nya vän.
Jag kommer företrädesvis välja valpköpare som har intresse och tid att träna er hund aktivt, då främst inom jaktapportering, viltspår, lydnad eller någon av bruksgrenarna. Tollaren är INTE en sällskapshund som bara behöver härliga promenader.
Tänk också på att en Tollare lägger man INTE ”på hyllan” bara för den kommer upp lite i åren utan den behöver sin dagliga mentala stimulans i anpassade doser i hela sitt liv!

När du köper valp av mig får du:

  • köpeavtal, registreringsintyg, vaccinationsintyg
  • ID-märkt valp med chip, valpbesiktningsintyg (max 7 dagar gammalt)
  • valpfoder, lite hundtugg/hundgodis 
  • mat- och skötselråd  
  • en ”snuttefilt” som luktar mamma/syskon och en leksak
  • retrieverkoppel, visselpipa och dummie
  • en valp som är försäkrad mot dolda fel i 3 år
  • medlemskap i Tollarklubben i 1 år
  • hjälp och support med frågor och funderingar i hela hundens liv.
  • För att du och din hund ska få ett bra liv tillsammans och jag ska kunna utvärdera kullen vill jag att du:

  • går valpkurs eller liknande om du inte redan har stor erfarenhet av hund.
  • har som mål att träna för att sedan starta på tollingjaktprov o/e retrievrejaktprov.
  • kanske även vill träna och tävla med din hund i t.ex. lydnad, någon av bruksgrenarna, viltspår, agility, nosework, rally etc.
  • höft- och armbågs (HD/ED) röntgar din hund vid c.a 16 – 22 månaders ålder.
  • mentalbeskriver hunden vid 12 – 24 månaders ålder s.k. BPH-beskrivning alt MH. 
  • ställer ut hunden någon gång i vuxen ålder. 
  • inte kastrerar hunden om det inte föreligger särskilda skäl 
  • regelbundet hör av dig och berättar hur det går, samt hör av dig om några problem skulle uppstå.

  • Har du den tid som krävs för att ge din hund ett kärleksfullt hem, en god uppfostran, daglig mental och fysisk träning och är intresserad av att ställa upp på tävlingar och prov, så är du välkommen att höra av dig till mig!